czwartek, 2 grudnia 2021

Muffiny dyniowe - puszyste i przepyszne


Już dawno nie jadłam tak puszystych i smacznych muffinek - delikatna, słodka dynia i skórka pomarańczowa bardzo do siebie pasują. Zobaczcie jak babeczki ładnie wyrosły i ten ich kolor. Mniam.

Możecie kombinować ze składnikami, wybrać inną mąkę, cukier zamiast ksylitolu, czy napój roślinny zamiast mleka. Ale trzymajcie się proporcji - są idealnie dobrane.

Składniki (na 12 babeczek):
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 170g ksylitolu
  • szczypta soli
  • skórka starta z cytryny
  • 2 jajka
  • 200g puree z dyni*
  • 60ml mleka
  • 160g roztopionego masła

 

Przygotowanie:

*Żeby zrobić puree z dyni przekrój ją na pół i wydrąż pestki. Piecz w 200 stopniach przez ok. 40 min. Obierz dynię ze skóry i zblenduj miąższ.

Mąkę wsyp do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, skórkę z cytryny, wymieszaj.
W drugiej misce roztrzep jajka razem z puree z dyni. Dodaj roztopione masło i mleko, wymieszaj.
Wszystkie składniki delikatnie połącz, mieszaj krótko do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wyłóż do papilotek - u mnie wyszło 12 sztuk. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piecz przez około 20 minut, do suchego patyczka.


 

2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter